ΠλοήγησηΕπικοινωνίαΕκτύπωση


Μεγάλος Χορηγός:


1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΗ ΤΟΜΑΤΑ

Σαντορίνη, 27-29 Ιουνίου 2002.

 Περισσότερες φωτογραφίεςTo 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα τη Μικρόκαρπη Τομάτα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  στη Σαντορίνη, 27-29 Ιουνίου 2002.

 

Το συνέδριο ήταν πρωτοβουλία της εταιρείας  Ηλιότοπος Συνέδρια και του δικτυακού τόπου  http://www.santorini.net . Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, η Κοινότητα Οίας Σαντορίνης και η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Θήρας.

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας και των επιχειρήσεων του κλάδου της αγροτικής οικονομίας, παραγωγοί μικρόκαρπης τομάτας και γνωστοί δημοσιογράφοι της γεύσης.

 

Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία ΑΒΕΚ Δ. Νομικός ενώ τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σχολείων της Σαντορίνης κάλυψε το Ίδρυμα Θήρας Πέτρου Μ. Νομικού. Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της γεύσης στήριξε μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων της Σαντορίνης.

 

Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι 100,3, η ηλεκτρονική εφημερίδα «Αγροτύπος», τα περιοδικά «Γεωργία και Κτηνοτροφία» και «Μικρές Κυκλάδες», και η εφημερίδα «Θηραϊκά Νέα».

 

Το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου καλύφθηκε από πρωτότυπες παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ιστορικό, την καταγωγή, την περιγραφή, την αξιολόγηση και την αξιοποίηση της Σαντορινιάς τομάτας, καθώς επίσης στα προβλήματα της καλλιέργειας και τις προοπτικές ανάπτυξης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη σύγκρισή της τόσο με άλλες άνυδρες ποικιλίες τομάτας που καλλιεργούνται σε ελληνικά νησιά, όσο και με μεγαλόκαρπα υβρίδια κυρίως ως προς ορισμένα χαρακτηριστικά διατροφικής ποιότητας. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν εργασίες με θέματα την καλλιεργητική τεχνική, τη θρέψη, την άρδευση και την φυτοπροστασία, δίνοντας έμφαση στη σημασία αλλά και αναγκαιότητα διαφύλαξης και διάσωσης της παραδοσιακής τεχνικής, όπως αυτή προσαρμόστηκε στο ιδιόμορφο περιβάλλον του νησιού.

 

Ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν την τεχνολογία μεταποίησης (αφυδάτωση κ.α.) με αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας όπως π.χ. της γεωθερμίας. Επίσης, ξένοι επιστήμονες παρουσίασαν την καλλιέργεια και προοπτική της κερασόμορφης τομάτας στη Ισπανία.

 

Το σημείο που συνέκλιναν όλοι οι ομιλητές ήταν η ανάγκη σύνταξης ειδικού ερευνητικού προγράμματος γενετικής βελτίωσης με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της εγχώριας ποικιλίας που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Συγχρόνως, με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών εργασιών που έχουν ήδη αξιολογήσει και περιγράψει την ποικιλία, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης και καθιέρωσης της Σαντορινιάς τομάτας. 

 

Ιδιαίτερη απήχηση είχαν στο κοινό του συνεδρίου αλλά και στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης οι παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου, όπως η βράβευση των ντόπιων παλαίμαχων παραγωγών μικρόκαρπης τομάτας  που πραγματοποιήθηκε κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου την οποία συντόνισε ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, αλλά και οι διαγωνισμοί για το καλύτερο «τοματάκι», «τοματοκεφτέ» και «τοματοπολτό», που πραγματοποιήθηκαν στο παλιό εργοστάσιο τοματοπολτού του Δ. Νομικού στη Βλυχάδα, με τη συμμετοχή νοικοκυρών και παραγωγών του νησιού. Στις κριτικές επιτροπές των διαγωνισμών αυτών συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι της γεύσης.

 

Εάν ενδιαφέρεστε για τα πρακτικά του συνεδρίου, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία του συνεδρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση conf@heliotopos.net ή στο παρακάτω τηλέφωνο ή fax.

 

ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Διεύθυνση: Υψηλάντου 28, 17236 - Δάφνη, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 9730697, Fax: 210 9767208

 

Τελευταία ενημέρωση:  04/05/2005

Σχεδιασμός και υποστήριξη από Heliowebs