ΠλοήγησηΕπικοινωνίαΕκτύπωση


Το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη το 2003. Πολλές συνθήκες έχουν αλλάξει από τότε σχετικά με την παγκόσμια οικονομία οίνου. Διάφορες τάσεις έχουν αναπτυχθεί στο αμπέλι και στις πρακτικές οινοποίησης, οι οποίες και οι δυο επηρεάζονται πολύ από στρατηγικές μάρκετινγκ για το κρασί που έχουν υιοθετηθεί για καλύτερη εκμετάλλευση της οινικής παραγωγής.

 

Το δεύτερο Συμπόσιο Άμπελος εστίασε σε συγκεκριμένα προβλήματα και ευκαιρίες που οδηγούν στην επιπλέον ανάπτυξη της ποιότητας του σταφυλιού και της παραγωγής κρασιού.

 

Στόχος του δεύτερου Συμπόσιου Άμπελος ήταν να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τις τελευταίες επιστημονικές, τεχνικές εξελίξεις καθώς και τα τελευταία νέα της αγοράς, εξασφαλίζοντάς τους την ευκαιρία για μια καρποφόρα συζήτηση μεταξύ επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο, αντιπροσώπους από τη βιομηχανία κρασιού, δημοσιογράφους του κρασιού και οινόφιλους που συμμετείχαν στο συμπόσιο. Βασικό αντικείμενο του συμποσίου ήταν η αξιολόγηση του συνδυασμού έδαφος-κλίμα-ποικιλία σε κάθε αμπέλι και η εκμετάλλευση / αξιοποίηση της πρώτης ύλης μέσα από το σύνολο των τεχνικών οινοποίησης που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη  των συγκεκριμένων και επιθυμητών άρωμάτων και της γεύσης των οίνων κάθε περιοχής. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις στρατηγικές της αγοράς που μπορούν να υιοθετηθούν.

 

Οι θεματικές ενότητες περιλάμβαναν το αμπέλι και το περιβάλλον, terroir, αμπελουργία ακριβείας, γνησιότητα ποικιλιών, φυσιολογία του αμπελιού, βιολογική αμπελουργία, γενετική αμπέλου, εκμηχάνιση αμπελιού, πρώτη ύλη και μέθοδοι οινοποίησης, οργανοληπτική εξέταση του οίνου, ελαττώματα αρώματος οίνου και οινοοικονομικά στοιχεία, μάρκετινγκ οίνου, στρατηγική πωλήσεων.

 

Στο πλαίσιο του συμποσίου πραγματοποιήθηκε εμπορική έκθεση καθώς και γευσιγνωσίες κρασιών συγκεκριμένων ποικιλιών.

 

Η Σαντορίνη επιλέχθηκε ως τόπος διεξαγωγής του Διεθνούς Συμποσίου Άμπελος 2006, καθώς, εκτός από το ότι αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά μέρη του κόσμου, διαθέτει παράδοση 3500 ετών στην αμπελοκαλλιέργεια και την τέχνη της οινοποίησης. Οι οίνοι από τα αμπέλια της Σαντορίνης έχουν χαρακτηριστική γεύση χάρη στις ειδικές εδαφολογικές συνθήκες του ηφαιστειακού νησιού του Αιγαίου.

 

Οι οργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου Άμπελος 2006, κάλεσαν αμπελουργούς, οινοποιούς, μελετητές και επαγγελματίες από όλα τα σχετικά πεδία να μοιραστούν τις γνώσεις, απόψεις και γνώμες και να απολαύσουν ένα εμπνευσμένο και γεμάτο προκλήσεις συμπόσιο, στην αρχή του καλοκαιριού, στη Σαντορίνη.

 


ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

 

Αμπελουργοί
Γεωπόνοι
Οινοποιοί
Οινολόγοι
Εκπρόσωποι πανεπιστήμίων, ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών ινστιτούτων
Προμηθευτές αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού
Προμηθευτές αγροτικών εφοδίων
Προμηθευτές αγροτικής τεχνολογίας και υπηρεσιών
Στελέχη εταιρειών παραγωγής και εμπορίας φυτών αμπελιού
Ειδικοί σε θέματα φυτοπροστασίας
Ειδικοί σε θέματα κρασιού, διατροφής και γεύσης
Εκπρόσωποι συνδέσμων αμπέλου και οίνου
Ειδικοί σε θέματα αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης
Κυβερνητικές και τοπικές αρχές

 

ΓΛΩΣΣΑ

 

Οι παρουσιάσεις έγιναν στην αγγλική, γαλλική ή ελληνική γλώσσα. Υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση.

 
 

5th Congress &

4th General AssemblyΧορηγός Επικοινωνίας Ειδικού Τύπου:

Συνδιοργανωτές:

 

 Δήμος Θήρας

 Κοινότητα Οίας

 Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - SantoWines

 

-----------------------

 

Υπο την αιγίδα:

 

 Επαρχείου Θήρας

Τελευταία ενημέρωση:  16/06/2006

Σχεδιασμός και υποστήριξη από Heliowebs